Mistral

Mistral

17 februari 2024
Mistral: Franse keuken met een glimlach!

Mistral is een van de parels die van het Vrijthof het kloppende hart maken van Bree centrum. Vader Dominique en zoon Frederique Laumen baten er samen een van de top eetgelegenheden van Bree uit. Zeker sinds vorig jaar het interieur een volledige make-over kreeg is Mistral the place to be voor een ochtendlijke koffie, een heerlijke maaltijd op de middag of vooravond of een lekkere pint in de avondlijke uren. Mistral  is immers zeven dagen op zeven open van half tien in de ochtend. En dat doen ze samen met zo’n zeven vaste medewerkers en enkele jobstudenten  die allemaal uitgekozen zijn op hun capaciteiten, hun glimlach en hun empathie naar de klanten toe.

Dominique Laumen volgde als jongeman hotelschool en werkte daarna enkele jaren op de boerderij van zijn ouders in Kinrooi. Maar hij was toen al vast van plan om een eigen zaak te openen. En toen zo’n 35 jaar geleden een pand vrijkwam in de Opitterstraat in Bree, aarzelde hij geen seconde en begon er de Mistral. 

Dominique: “De Opitterstraat was toen de levendigste straat van Bree, dus die keuze was snel gemaakt. Maar toen de ene na de andere zaak verdween, verwaterde ook de belangstelling voor dit stuk van Bree en besloot ik vijftien jaar geleden te verhuizen naar dit pand aan het Vrijthof en ik heb me die keuze nog niet beklaagd. Met de komst van het nieuwe stadhuis en het parkeervrij maken van het Vrijthof, begon dit plein te groeien en te bloeien en nu is het inderdaad het kloppende hart van Bree.”

Je baat de zaak nu samen uit met jouw zoon Frederique. Leuk? 

“In het begin was het een beetje zoeken en tasten, maar we hebben elkaar gevonden. Ik sta voornamelijk in de keuken en Frederique doet de zaal.”

Frederique: “Ik ben er hier zes jaar geleden ingestapt zonder enige opleiding of ervaring. Ik heb het vak al doende geleerd van mijn papa, ook volg ik regelmatig cursussen om up to date te blijven en ik heb door de jaren heen gemerkt dat ik het écht graag doe. Ik sta, net als mijn papa, graag tussen de mensen.”

Als zaalverantwoordelijke moet Frederique een hele ploeg medewerkers aansturen. Lukt dat een beetje? 

Dominique: “Ja hoor." Hij doet dat goed en ben enorm fier op hem. Al hebben we natuurlijk net zoals de meeste horecazaken soms moeite om gemotiveerd personeel te vinden. Mensen die hier willen komen werken moeten niet bang zijn om de mouwen op te stropen, ze moeten uiteraard het vak kennen en vooral: ze moeten vriendelijk zijn tegen de klanten. Een glimlach kost niets, maar is oh zo belangrijk in de horeca. Maar we proberen onze mensen ook goed te verzorgen. Na een service zitten we hier nog vaak samen om na te genieten van weer een geslaagde dag en tevreden klanten. Dan drinken we samen iets en overlopen de dag.”

Vorig jaar heb je de zaak een volledige remake gegeven.

“Ja, dat was nodig. Toen we begonnen was de mode helemaal anders, toen werd er veel met hout gewerkt en met donkere hoeken. Nu moet het allemaal fleuriger en lichter zijn. We hebben een bureau uit Herk-de-Stad ingeschakeld om ons bij te staan met dit als resultaat.”

En dat resultaat mag gezien worden. Appreciëren de klanten het ook?

Dominique: “Ja, we krijgen veel positieve reacties. Ik heb altijd geprobeerd om een beetje anders te zijn dan andere horecazaken. We zijn bijvoorbeeld heel snel op de digitale trein gesprongen met iPads om te kiezen in plaats van een papieren menukaart, ik denk zelfs dat we één van de eerste zaken in België waren. Zo hebben we eigen borden ontworpen samen met Vivianne, van de wereldburger. We proberen  ons steentje ook bij te dragen wat energie en milieu betreft door het plaatsen van zonnepanelen en een energiezuinig verwarmingssysteem

Welke zijn de troeven van Mistral?

Dominique: “Wij zetten in op een vriendelijke, correcte bediening en op kwalitatieve en verse producten. We brengen een heerlijke Frans-Belgische keuken met eigentijdse toets en proberen ook origineel te zijn. Zo kan je bij ons alles bestellen van een croque-monsieur tot kreeft of oesters. Je vindt hier zelfs kikkerbilletjes. Dat zie je op niet veel plaatsen meer.” 

Vrijthof 7, 3960 Bree

089 46 35 02

mistralbree.be

info@mistralbree.be

facebook.com/mistral.bree

instagram.com/mistralbree

Naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief