Ine Hoeden & Accessoires 

Ine Hoeden & Accessoires 

15 januari 2024

Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt!

Ze zijn nog maar met twee in Limburg: een zaak in Genk en Hoedenwinkel Ine aan de Ter Rivierenwal in Bree. Daar volgt Ine Goossens namelijk al 21 jaar haar passie met het uitbaten van een winkel in hoeden, petten, sjaals en accessoires. 

- Hoe komt een jong meisje 21 jaar geleden erbij om een hoedenwinkel te beginnen?

Ine: “Ik had als meisje al iets met hoeden. Ik heb altijd al petten en hoedjes gemaakt voor mezelf, voor verenigingen, sinterklaasmutsjes, Robin Hoodpetten … Ik droeg ook altijd hoofddeksels en was in die tijd al een uitzondering. Ik wou daar iets mee doen na mijn humaniora, maar ik wou langs de andere kant niet in de modewereld terecht komen. Ik heb dan productontwikkeling gestudeerd en een eindwerk gemaakt over hoeden. Daarna volgde ik nog een cursus modiste waar ik meer leerde over het ontwerpen en vervaardigen van vilthoeden, strohoeden, strikken en dies meer. Op een bepaald moment kwam er een pand vrij en hadden we wat centen om te investeren en ben ik hier begonnen. En heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt.”

- Ging dat van een leien dakje in het begin? 

“Oh nee, het was echt knokken. Toen ik begon, was er de uitverkoop van die andere hoedenwinkel in Bree waar iedereen dan nog snel enkele petten of hoeden aan verminderde prijs ging kopen. Ik kon ook geen klantenbestand overnemen, dus ik begon echt van onder nul. Gelukkig voor mij boomde indertijd de Stetson hoeden en die waren wanhopig op zoek naar winkels om aan de vraag te kunnen voldoen. En daar paste ik perfect in.”

- Is de interesse in hoeden en petten gestegen op al die jaren? 

“Ja en nee. Vooral in de zomer is er veel interesse omdat mensen meer en meer last krijgen van de zon en dermatologen aanraden om een hoofddeksel te dragen. In de winter is het minder omdat we geen echte koude winters meer hebben. Maar het blijft moeilijk. Vroeger droegen de mensen een pet of een hoedje bij het fietsen, maar tegenwoordig dragen ze meer en meer een valhelm. Dus die markt is langzaamaan aan het verdwijnen. Ook het internet is een ramp, en niet alleen voor mij. Bij Zalando kan je bij wijze van spreken tien petten bestellen en er elf terugsturen. Daar kunnen wij niet tegenop. Ik heb wel een webshop, maar dat is meer een digitale etalage. Een hoofddeksel moet je nog altijd passen om te kijken of het goed zit.”

- Wat zijn jouw troeven tegenover zo’n Zalando?

“Het feit dat ik de mensen help in het kiezen. Ik meet het hoofd op, zorg dat ze de juiste hoed of pet kopen, durf ook zeggen als ze iets willen kopen wat hun absoluut niet staat en ik doe ook aan nazorg, bijvoorbeeld als een hoed ooit uit model is. En dat appreciëren de mensen wel, daar haal ik nog klanten uit.”

- Je creëert ook zelf hoeden of haarversieringen voor feesten of huwelijken?

“Ja, dat is mijn lieve leven. Zo’n hoedje op maat maken voor iemand, zoeken wat ze precies willen en wat mooi staat en dat dan uit het niets creëren, dat doe ik ontzettend graag. Maar ook daar bots je op de prijs. Zo’n uniek stuk kost natuurlijk wat. Geen stukken van mensen, maar soms vallen de mensen over de prijs en dat is jammer. Want niets is zo mooi als een gepersonaliseerd hoofddeksel.”

info@ine-hoeden.be

https://www.hoedenshop.be/ 

Ter Rivierenwal 15, Bree

Naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief