Domen Drinks

Domen Drinks

14 juli 2023

Domen Drinks: 350 soorten bier en een fles whisky van 1200 euro

Sinds decennia is Drankenhal Domen een vaste waarde in Bree. Oorspronkelijk afkomstig uit Molenbeersel waar opa Domen een drankenwinkel opstartte, kwamen zoon Leon en schoondochter Riny naar Bree om eerst vanuit de Oudestraat en later vanuit hun winkel-annex-opslagplaats aan de Rode Kruislaan duizenden dorstige Noord-Limburgers en Maaslanders en honderden horecazaken te voorzien van het nodige vocht. Dit gaat van melk, water en fris over bier, wijnen en sterke dranken. Intussen staat er een wissel van de macht aan te komen. Na veertien jaar geleden, op achttienjarige leeftijd, zijn eerste stappen te hebben gezet in de zaak, is kleinzoon Peter nu bezig met het overnemen van het bedrijf, met de hulp van zijn vrouw Shana. Samen geven ze leiding aan een team van negen medewerkers en één flexijobber.

Hele organisatie

Een drankenhal leiden, oogt misschien eenvoudig, maar is dat allerminst, aldus Peter: 

“Tijdens de coronaperiode was het heel simpel. Toen waren we puur een drankenwinkel. Maar nu beleveren we terug onze horecaklanten. Onze chauffeurs zijn iedere dag op de baan om ongeveer honderd horecazaken en bedrijven te voorzien van de nodige dranken. Dat is een hele organisatie. Ook wat betreft dienst na verkoop. Ik moet niet zelden ’s avonds of in het weekend de zaak opendoen voor horecazaken of feesten en fuiven die zonder drank vallen. Ik vind dat niet erg want ik woon hier op een boogscheut van de zaak. Maar voor de klant is dat wel belangrijk. Daarnaast moet de winkel constant tiptop in orde zijn, moeten we ervoor zorgen dat we de nieuwigheden op de drankenmarkt volgen en ons assortiment tijdig aanpassen…”

Proeverij

En dat vergt heel wat proeverij? 

Peter (lacht): “Ja, bijna iedere drank die wij verkopen hebben we geproefd. Dat doen we in eerste instantie om te beslissen of we hem inkopen of niet, maar langs de andere kant moet je klanten ook kunnen adviseren over welk bier, welke wijn of sterke drank het meest bij hen past. Zo werd ons onlangs de Ypra, een nieuw bier van Omer, aangeboden. Dan proeven wij dat hier met een paar mensen eerst vooraleer we tot aanschaf overgaan. We worden ook regelmatig uitgenodigd bij brouwerijen en op wijndomeinen in Frankrijk om kennis te maken met de wijnbouwer en de manier van werken én om de wijnen te proeven natuurlijk. Ik heb een opleiding sommelier gevolgd, maar op zo’n domein fris je die kennis wat op en leer je altijd nog wat bij.”

350 soorten bier

Hoeveel soorten bier heb je hier? 

Peter: “Ik heb ze onlangs nog eens geteld en ik kwam aan 350 soorten. Inclusief de kast achteraan in de zaak waar de ‘speciallekes’ staan waarvan je moeilijk een bak kan indoen, maar waar af en toe toch vraag naar is zoals ‘Kutbier’ of ‘Klootzakske’.

Welke zijn de topbieren in verkoop?

Peter: “Jupiler en Duvel blijven toppers, maar de laatste jaren zien we een enorme stijging in de verkoop van Cristal, Stella, Karmeliet, Omer en Cornet. En voorts zie je altijd een stijging in de verkoop van bieren waar serieuze marketingcampagnes rond gedaan worden. Maar vaak valt die verkoop terug zodra die dranken weer uit de media verdwijnen.”

Heeft corona het drinkgedrag van mensen veranderd?

Peter: “Ik denk het wel. Mensen drinken meer aan huis, dat merken we hier aan de omzet. Al zit de horeca volgens ons ook weer sterk in de lift. Er is ook een omslag naar streekproducten. Er is hier bijvoorbeeld meer vraag naar de bieren van Brouwerij Cornelissen en naar Limburgse wijnen.”

Goede whisky

Wat is het duurste product in je winkel? 

Peter: “We hebben hier een fles whisky staan van €1200. Die verkoop je natuurlijk niet iedere dag, maar het voordeel aan whisky is dat die met de jaren beter wordt.”

 

Domen Drinks 

Rode Kruislaan 55, 3960 Bree

bree@prikentik.com

Naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief