AVEVE Vanderhoydonk

AVEVE Vanderhoydonk

13 juni 2023
AVEVE Vanderhoydonk: Onze klanten zijn onze zuurstof!

AVEVE Vanderhoydonk is een van de oudere bedrijven in Bree. Ruim zestig jaar geleden begon vader Vanderhoydonk, naast zijn landbouwbedrijf, met een winkel van de Boerenbond waarin hij meel en meststoffen verkocht, bij de boer te leveren in zakken van vijftig kilo die met de hand moesten gelost worden. Toen de winkel gestadig aan groeide, deed hij de boerderij van de hand en bouwde hij verder aan zijn zaak door de introductie van werktuigen, tuingereedschappen, bloem, voeders enzovoort. 

Zoon Bart was voorbestemd om de zaak over te nemen. Als kind al stond hij regelmatig met plezier in de winkel om te helpen. Na zijn studies op TISM ging hij dan ook Graduaat Landbouwwetenschappen afdeling Sierteelt studeren. Zijn echtgenote Wendy Caelen had daarentegen geen enkele ervaring met bloemen, planten of dieren. Toen ze elkaar ontmoetten werkte ze bij een HR-bureau, maar die job gaf ze al snel op om Bart te gaan bijstaan in de winkel waar ze van nul moest beginnen en waar ze door het ietwat oudere publiek in het begin met argwanende ogen werd bekeken.

Poppemieke

Wendy: “Ik zag ze zich afvragen: Wat doet dat poppemieke hier in die winkel?(lacht) Maar toen deed Bart zich op bij de gemeenteverkiezingen. Het resultaat was beter dan verwacht en hij werd schepen. Van de ene dag op de andere stond ik deeltijds alleen als verantwoordelijke in de winkel. Toén heb ik het meeste bijgeleerd. Maar met twee kinderen erbij was dat wel een heel zware periode.”

Bart: “Ik ben zes jaar met heel veel plezier schepen van Openbare Werken geweest. Ik deed mijn job erg graag, maar met de politieke spelletjes had ik weinig op. Dat deel van de job vond ik minder. Maar ik heb er veel van opgestoken en heel veel leuke en interessante mensen ontmoet.”

Wakker liggen

Enkele jaren geleden besliste het koppel dat de zaak in Gerdingen te klein was geworden en bouwden ze een grote winkel aan de Rode Kruislaan na een lange zoektocht naar een geschikte locatie. Een gigantische gok in een zeer concurrentiële markt? 

Bart: “Zeg dat wel. We hebben er vaak van wakker gelegen. Maar uiteindelijk zijn we ook fier. Het is niet evident om zo’n grote zaak te runnen. We zijn met zeven vaste personen plus enkele flexibele krachten. Dat is niet niks. Mensen zien niet dat ik om vier uur ’s morgens al op ben om planten te gaan kopen, of dat ik ’s nachts om half twaalf nog aan de opruim van een workshop bezig ben. Maar dat hoort er allemaal bij. Af en toe denk ik: Waar zijn we aan begonnen? Maar meestal overheerst toch een tevreden gevoel, met heel veel dank aan onze trouwe klanten en ons topteam.”

Dogwash

Wendy: “De mensen zeggen vaak: de parking staat vol dus het gaat daar goed”, maar zo werkt het niet. Er is nog veel werk naast de taken in de winkel. Ik sta in voor een groot stuk van de administratie en voor de potterie, de decoratie en het bakaanbod. Je moet constant bijblijven, de trends in de markt volgen, beurzen bezoeken, keuzes maken en dan hopen dat je buikgevoel goed zit en de verkoop meevalt

Een keuze die wel goed meevalt is de Dogwash. Bart: “Een kennis vroeg mij of dat niets was voor onze nieuwe winkel. We zijn met de leverancier dan in het buitenland naar verschillende plekken gaan kijken en vonden dat het wel een aanwinst zou kunnen zijn. Misschien niet voor de omzet, maar wel voor de uitstraling. En het werkt. De dogwash is heel regelmatig bezet en het geeft een zekere ambiance voor onze bezoekers. Temeer omdat we de enige zijn in een ruime straal.”

Kinderen

Intussen zijn de kinderen bijna 16 en 18 jaar jong. Maar blijkbaar hebben ze tot nog toe geen ambitie om in de zaak te komen. En dat vinden Bart en Wendy niet erg: “Ze moeten hun eigen weg zoeken. En als een van hen toch interesse zou tonen, dan ga ik er een dag mee babbelen om de job van naaldje tot draadje uit te leggen. Als ze dan nog willen, dan zijn ze uit het juiste hout gesneden om onze winkel verder te zetten. Het geheim van onze winkel is onze service naar onze klanten. Wij willen dat ze zich thuis voelen in onze winkel en dat ze altijd met een goed gevoel naar buiten gaan. Ze hoeven niets te kopen, maar ze moeten wel voelen dat wij er voor hen zijn en dat het prettig winkelen is bij ons. We drukken onze medewerkers ook altijd op het hart dat de klanten onze zuurstof zijn.”

AVEVE Vanderhoydonk

Rode Kruislaan 57 – Bree

089 46 22 27

Vanderhoydonk.bart@aveve.be

Naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief